Varför pratar alla om OOO?

Hitta mattan här

OOO Yogamatta

Recension

Detta är en av de nyaste professionella yogamattorna på marknaden. OOO är en halkfri yogamatta som dessutom är ekologisk och giftfri. Mattan är tillverkad av naturgummi och ett eco PU-lager på ytan. Den kommer i flera färger och designer. Det sägs att det är Sveriges bästa yogamatta!

Snabba Fakta:

 • Längd: 183cm och snart även 203cm
 • Tjocklek: 5mm
 • Bredd: 66cm
 • Vikt: 3,15kg och 3,5kg
 • Benämningar: Ambassadör, Barnens Tid, Fritidsaktiviteter, Stipendium och cOOOlOOOr
 • Prisspann: 999 – 1099 kr

Design

Utseende

Många kommenterar att OOO ser blank och hal ut. Ytan är jämn utan ytstruktur vilket även ger den ett väldigt lyxigt utseende. Den ser snygg ut – riktigt snygg. Man förstår att OOO yogamatta är en yogamatta som älskas av designers i hela världen. Alla mattorna kommer med en design, en logo och ett citat ingraverat. Mattan finns i 4 olika mönster, men bara i färgen svart. För de färgglada alternativen gäller samma mönster i 5 olika färger – Pink, Purple, Turquoise, Green och Black.

Material

Alla OOO är tillverkade av naturgummi och innehåller inget PVC eller annat syntetiskt gummi. Naturgummit tappas på samma sätt som lönnsirap, men från ett gummiträd, vilket är en hållbar förnybar resurs. Förutom naturgummi innehåller OOO även ekologiskt nedbrytbar PU. De exakta komponenterna i yogamattorna vill inte OOO avslöja, då de vill undvika att någon kopierar deras koncept. OOO yogamattor innehåller inte PVC, tungmetaller eller ozonnedbrytande ämnen.

Mönster

OOO yogamattor kommer med ett 4 olika mönster, men dessa går bara att få i färgen Black. Ett mönster är återkommande även i deras färgglada sortimentet som de kallar för cOOOlOOOr. Det är de 3 O´na som är lika stora placerade på höjden. Det som är unikt är att varje mönster ger till olika fonder för goda ändamål. De 3 O´na är även ett positioneringssystem som OOO kallar för pOOOse. Det är till för att man lättare ska hitta sin korrekta position på mattan.

Färger

OOO är ett ganska nystartat varumärke och trots det har de redan 5 olika färger! Pink, Purple, Turquoise, Green och Black.

Storlekar

OOO har valt att tillverka en matta som även fungerar för längre och/eller större personer. Mattan är 183 cm lång och 66 cm bred, så det finns gott om plats. Tjockleken är 5mm vilket är samma som tex Manduka eko mat standard. Det ryktas om att den ska komma i en längre version på 203 cm – det vore spännande!

Funktion

Att ta med sig

Hur är då mattan att bära med sig? Med sin vikt på 3,15kg och 5mm tjocklek, så är mattan tämligen enkel att få med sig. Den passar för de flesta yogaväskor och yogafodral.

Komfort

Med sina 5mm i tjocklek och med en yta som är solid och en undersida med en fantastiskt funktionell stötdämpning så får du en stabil, grundad yoga men den skonar din kropp från ett hårt golv. Ytan som är utan struktur gör det lätt för dig att förflytta dig från position till position, men väl på plats, så blir du kvar.

Stötdämpning

Mattan är stabil. Den ligger still samtidigt som ytan mot golvet ger den en stötdämpning som är bland de bästa och skönaste på marknaden. Vid chaturanga avlastar den handlovar och händer. Vid skulder – och huvudstående ger den tillräcklig dämpning och man känner inte av det hårda golvet.

Halkgrepp

Att halka eller inte halka – det är den stora frågan! Alla människor är olika och har olika behov. Det finns ingenting som förstör din yoga så mycket som en halkig matta. Yogamattor brukar ge olika resultat beroende på om den blivit fuktig eller är torr. Så därför delar vi upp vår recension i Vått och Torrt.

“Det finns ingenting som förstör din yoga så mycket som en halkig matta.”

Vått

För OOO är det enkelt – desto mer vätska – desto bättre grepp. Det här är en sjukt bra matta när det kommer till fuktiga kroppar eller miljöer. Den kan inte bli för våt. Det finns inget stopp på hur bra den agerar under fuktiga förhållanden.

Torrt

OOO kommer med ett fullgott grepp. Om du aldrig någonsin känt fukt i din handflata, så kommer du aldrig förstå vidden av en OOO. Den ger ett lika bra grepp som vilken naturgummi-yogamatta som helst, men det är först när någon form av fukt tillkommer som den levererar magi. Så om du aldrig svettats när du yogar – så behöver du inte välja en OOO, men det finns ju som sagt var andra fördelar med mattan.

Stabilitet

Ligger OOO yogamatta still på golvet? Mattan rullas ut och sedan ligger den still – hela passet. Vid stående vridningar etc. så ligger den kvar – den vrider sig inte utan den är stabil. Naturgummit med det goda greppet säkrar upp att den inte rör på sig och den faktiska tyngden gör att den ligger platt på golvet.

Rengöring

OOO är lätt att rengöra. Den strukturlösa ytan gör det enkelt att med en lätt fuktat trasa torka av mattan efter passet. Den är ett hygieniskt alternativ till många andra mattor. OOO består av mestadels naturgummi – Vad du än gör: Undvik att torka mattan i torkrum, torkskåp, centrifuger eller i direkt solljus – mattan torkar ut och börjar sedan brytas ner till smulor.

Hygien

Som du förstått av ovan text om rengöring så gör den stängda cellstrukturen det svårt för bakterier och smuts att frodas. Mattan blir hygienisk och fräsch efter varje pass.

Det är en av de lättaste mattorna att hålla ren”

Lukt

Mattan är tillverkad av 99% naturgummi – den kommer att lukta något. Oftast känner du det inte förrän du har näsan på mattan, men där kan det lukta gummi. Med tiden kommer lukten i stort sett försvinna.

Är du överkänslig mot Latex? Då bör du kanske överväga ett annat alternativ. Bland sina gelikar på marknaden så luktar den mindre – helt klart. Så kanske är det inte så farligt ändå, såvida du inte är väldigt överkänslig mot latex.

Kvalité

Hållbarhet

Hur bra är kvalitén på OOO? Det är en produkt från naturen. Vilket innebär att den kommer från naturen och den är på väg tillbaka till naturen. Det är bara en tidsfråga. Mattan genomgår en ekologisk nedbrytningsprocess från det att den har producerats tills dess att du ger den dödsstöten och avpolletterar den. Styrkan hos en OOO sitter i ytskiktet. Jämfört med många andra yogamattor i naturgummi, så har OOO en slittålig yta som förlänger livslängden för mattan. Som alla yogamattor av naturmaterial så bör fundera på att rengöra dina händer från krämer och lotioner innan du kliver på mattan. Du bör även förstå att skor eller långa tånaglar snabbare bryter ner mattan.

Garantier

OOO nämner inget om garantier, men de själva anger att en rimlig livslängd för mattan är 1-2 år och upp till 4 år. Hur man yogar och hur ofta man yogar påverkar naturligtvis livslängden. Eftersom det är ett svenskt familjeföretag med gott renommé, så kan du nog räkna med att en eventuell reklamation hanteras på bästa sätt.

Prisvärd

Mattan tillhör det övre prissegmentet för gemene man. För en dedikerad yogi så är det ett normalpris. Det här är en “riktig” yogamatta och jag skulle vilja säga att den är vare sig dyrare eller billigare än jämförbara mattor på marknaden. Möjligtvis skulle den kunna räknas som billigare i jämförelse med Liforme som är en liknande matta. Du får en högkvalitativ yogamatta till rätt pris.

Socialt Engagemang och Miljötänk

Produktionsansvar

Mattan tillverkas i Asien i enlighet med regler för miljölagar, arbetslagar och konsumentlagar. Den ingår definitivt inget barnarbete, då de tillverkas i maskiner som kräver ingenjörsexamen.

Ekologi

Vad är det som gör att OOO anser sig producera ekologiskt bra mattor? OOO är miljövänliga, eftersom de är gjorda med en förnybar, hållbar resurs – naturgummi, tappat från gummiträd. OOO-yogamattor innehåller inget PVC eller andra syntetiska gummin. Kanske viktigast är att trycket är gjort med laser – så inga giftiga färgämnen används. Färgen i mattorna kommer även från mineraler och inte från plast.

Socialt Engagemang

Här särskiljer sig OOO ordentligt – de har ett eget koncept som heter fOOOnd. 50 kr från varje såld matta går till välgörande ändamål. Varje design har sitt unika ändamål. Just nu går pengar till Yogalärare och Yogastudios som hjälper andra. Till Fritidsaktiviteter för barn och ungdomar i Sverige. Till Föräldratid där barn och föräldrar kan få en betald dag tillsammans. Till Stipendium för yogalärare som vill vidareutbilda sig i genuina yogautbildningar.

För vem är yogamattan bra?

Nivå av yoga – Nybörjare/Erfaren

Det här är yogamattan som passar lika bra för nybörjare som för erfarna yogis. För alla som söker en matta som erbjuder ett bra bra grepp från början, så är detta mattan man söker. På mattan finns även ett positioneringssystem (pOOOse) som underlättar för en nybörjare när det kommer till att positionera sig på ett bra sätt. Den som verkligen uppskattar mattan är den person som tidigare har halkat runt på en hal fuktig matta.

Yogasorter

Med den komfort av stötdämpning och stabilitet som mattan erbjuder, så är mattan funktionell för de flesta typer av yoga. Främst passar den för Ashtanga, Bikram, Hot Yoga, Flow/Vinyasa yoga, men även för Standard yoga (Hatha,Sivananda), Restorative eller Yin yoga.

Vem ska undvika yogamattan?

Allergier

Är du överkänslig för latex eller är hyperkänslig för lukter – så är det förnuftigt att undvika denna mattan.

Är du supertorr?

I så fall är det bara svikten och stabiliteten som du har nytta av – möjligtvis kan du även uppleva den som lite hal!?! – (gäller enbart supertorra personer)

Yogasorter

Egentligen passar mattan för de flesta yogasorter, men om du blir dyngsur på exempelvis Hot yoga, så är det HELT RÄTT MATTA! Om du utför Yin eller Restorative, så funkar den bra, men kanske vill du då ha en matta med ännu mer komfort som en ullmatta eller liknande.

Vårt slutliga omdöme

Vart börjar man?

Hela det magiska utspelar sig redan när man öppnar upp paketet med mattan i. Det andas hantverk. Någon har tänkt på allt. Det andas familjeföretag. Proffsigt, men inte för proffsigt. Design, Känsla, Kvalité. Faktum var att vi stod mållösa när vi rullade ut mattan. Bilderna vi sett på nätet gjorde inte mattan till sin rätt. Den var fin och ok på nätet, men i verkligheten – den är unik!

Att detta är en av de vackraste mattorna på marknaden – tveklöst. Den grymt läckra svarta mattan med 4 olika design och de vackra färgvalen i cOOOlOOOr-sortimentet. Mattan är snygg – vi trodde vi skulle störa oss på trycket på mattan – att det skulle ta överhand. Men det var snyggt – riktigt snyggt.

Sedan rullade vi ut den och började testa.

Jisses vilket grepp! Det började bra och efter ett par solhälsningar där värmen stegrades i kroppen, så var det som att slå på turbon på en bil. Den lämnade allt annat vi provat bakom sig. Greppet är sjukt bra utan att man klistras fast i mattan. Man kan fortfarande röra sig mellan positionerna och mattan ligger platt, still och stabil.

Den går under benämningarna ekologisk, giftfri och halkfri. Marknadsförs av ett svenskt familjeföretag som tar ansvar för miljö och har socialt engagemang. Vi får gåshud när vi läser på deras sida OOO-yogamatta.se. Ett litet svenskt familjeföretag med 2 anställda och de levererar guld!

Mattan är förvånansvärt lätt att ta med sig – den väger 3,15kg, men det märks inte speciellt mycket.

Negativt skulle vara att den inte passar personer känsliga mot latex eller personer som är kruttorra hur varma de än blir.

Just nu finns mattan bara i en storlek – men det ryktas om att den kommer i ett längre format!

Så varför pratar alla om OOO?

Vi förstår det nu. – Det här är Sveriges bästa yogamatta – och snyggaste! Kanske är det även Världens bästa yogamatta, den är iallafall det bästa vi provat.

Liknande produkter

Även om OOO är unik i sitt slag när det kommer till mönster och mått, så finns det fler yogamattor med liknande egenskaper. Vi kan bland annat nämna Liforme, Lululemon Jade eller Manduka.

 

Good

 • Totalt halkfri
 • Ekologisk och Biologiskt nedbrytbar
 • Giftfri
 • Ger tillbaka till sociala projekt
 • Från ett svenskt familjeföretag
 • Bra stötdämpning
 • Inga investerare
 • Ger tillbaka till yogalärare

Bad

 • Inte för latexöverkänsliga
 • Är man kruttorr funkar den inte perfekt
 • Pyttlite lukt när den är ny
10

BÄST I TEST

Kvalité - 10
Funktion - 10
Design - 10
Total Upplevelse - 10
Det är jag som redigerar och administrerar sidan - välkommen med frågor!

Glömt Lösenord