Recension Manduka Eko Mat Standard 5mm

Hitta mattan här

Manduka Eko Mat Standard 5mm

Recension

En klassiker bland yogamattor. Manduka Eko Mat Standard är en miljövänlig matta med naturligt grepp, den är designad för både komfort och prestanda. Manduka Eko Mat Standard är tillverkad av skördat naturligt trädgummi, vilken inte kommer från Amazonas, allt för att supporta både din praktik och planeten vi bor på.

Snabba Fakta:

 • Längd: 180cm och 200cm
 • Tjocklek: 5mm
 • Bredd: 66cm
 • Vikt: 3,2-3,6kg
 • Benämningar: Eko Mat Standard, Eko Mat Standard Long
 • Prisspann: 799- 999 kr

Design

Utseende

Manduka Eko Mat Standard är en ganska rejäl pjäs. Den är tillverkad i 3 skikt och ytan har ett tätt, strävt och oftast vågigt mönster. I mitten av mattan hittar man “skelettet” som håller ihop mattan och i botten är en naturgummiyta för att mattan ska ligga på plats. Den finns i en uppsjö av olika färger. Mattan kommer inplastad med en liten instruktion om hur den ska hanteras och vad den är gjord av. Väl utrullad så ligger den på plats med sin tyngd.

Material

Eko Mat Standard är tillverkad av naturgummi och innehåller inget PVC eller annat syntetiskt gummi. Denna miljövänliga yogamatta är tillverkad av biologiskt nedbrytbara råvaror som inte kommer från odlingar i Amazonas. Den är ekologisk och innehåller inga giftiga skummningsmedel eller AZO färgämen.

Mattan består av 3 lager:

 • Grepp och hållbarhet (toppskiktet): Ytstrukturen är naturligt greppvänlig; den slutna cellytan hindrar fukt (svett) från att tränga in i mattan och förhindrar därmed bakterietillväxt, vilket förbättrar hållbarheten.
 • Dubbelfunktionsdämpning (bottenskiktet): Ett tjockare skikt med öppen cellyta ger en lättviktig dämpning.
 • Stretchtålig väv (mittskiktet): Tillverkad av biologiskt nedbrytbar bomulls- och polyesterblandning. Topp- och bottenskikten binds ihop utan andvändning av giftigt lim.

Mönster

Mattan kommer med ett ytskikt som är ganska strävt (för bästa grepp) och ytan är oftast också vågig i mönstret. Manduka har på senare tid även släppt en hel del mattor med mixade färger.

Färger

Manduka Eko Mat Standard finns i 4 ordinarie färgval: Acai, Charcoal, Sage och Midnight – ovanpå det matar de på med en mängd av nya färgval varje termin. Upptill 3-5 nya färger varje halvår. Fantasin på namnvalen når inga gränser.

Storlekar

Mattan har en standardstorlek på 180x66x0,5cm vilket är fullt tillräckligt för de flesta yogisarna. För den som önskar så finns även ett längre alternativ på 200x66x0,5cm.

Funktion

Att ta med sig

Mattan är tung och ganska otymplig. Som ett sovande barn som ska flyttas till sin egen säng på natten. Men den är stabil när den väl ligger på plats. Så när man ska bära runt på sin Manduka Eko Mat Standard, så gör man ett val där man prioriterar sin yoga före enkelheten att bära med sig sin matta.

Komfort

Mattan är tung och stabil, ytan är sträv för bästa grepp, men man kan även ibland fastna lite lätt i mattan. Styrkan ligger i stötdämpning och stabilitet på golvet. Den ligger still – mattan är en professionell yogamatta av mycket bra kvalité.

Stötdämpning

En av de absoluta styrkorna hos en Manduka Eko Mat Standard är stötdämpningen. Mattan består ju av 3 skikt och understa delen av skummat naturgummi ger en fin dämpning mot golvet och det gillas av handlovar och andra hårda kroppsdelar.

Halkgrepp

Att halka eller inte halka – det är den stora frågan! Alla människor är olika och har olika behov. Det finns ingenting som förstör din yoga så mycket som en halkig matta. Yogamattor brukar ge olika resultat beroende på om den blivit fuktig eller är torr. Så därför delar vi upp vår recension i Vått och Torrt.

“Det finns ingenting som förstör din yoga så mycket som en halkig matta.”

Vått

Från torrt till mediumvått så är Manduka Eko Mat Standard kanonbra. Det är en av de mattor som man bara rullar ut första gången man använder den och den levererar 100% från start. Det är när “the going gets tough” och man faktiskt börjar svettas på riktigt som mattan inte riktigt klarar av att leverera fullt ut. När mattan fylls av pölar av vätska – ja, då börjar du halka ordentligt. Mattan är också sprungen av naturen vilket är positivt, men du får räkna med att när den torkar ut, så förlorar den även funktionalitet. Men för dig som inte dryper av svett när du yogar, så fungerar Manduka Eko Mat Standard mycket bra.

Torrt

Här finns inget att klaga på. Som vi sa så levererar Manduka Eko Mat Standard fullt ut från första dagen. Du har ett fullgott grepp från första solhälsningen och framåt. Här är den verkligen toppen!

Stabilitet

Den ganska otympliga och tunga mattan ligger platt, stabil och helt still på golvet. Detta är en av mattans främsta styrkor. Men baksidan är att du har en rejält tung pjäs att konka runt på. Men för dig som gillar funktionalitet före enkelhet, så är det rätt val.

Rengöring

Mattan tål daglig rengöring med lätt fuktad trasa. Den sägs vara väldigt hygienisk med sina stängda porer, men vi vill ändå påstå att den sträva gummiytan med det vågiga mönstret gör allt för att hålla både smuts och bakterier kvar på mattan. Så en ljus Manduka Eko Mat Standard, ger ganska snabbt ett lite smutsigt uttryck. Mattan är gjord av naturgummi och tål INTE att köras i en tvättmaskin eller liknande – den ska heller inte dränkas i vatten och absolut INTE torktumlas eller hängas upp i direkt solljus eller i ett torkrum. INTE.

Hygien

Den sägs vara väldigt hygienisk med sina stängda porer, men vi vill ändå påstå att den sträva gummiytan med det vågiga mönstret gör allt för att hålla både smuts och bakterier kvar på mattan. Det finns helt klart mer lättskötta yogamattor om vi säger så.

Lukt

Mattan är tillverkad av 99% naturgummi – den kommer att lukta. Du kommer känna det direkt när du drar bort skyddsplasten och vecklar ut din nya matta. Faktum är att den stinker. För alla medyogisar skull – öppna den hemma, lufta den och använd den i en yogasal efter en vecka. Den kommer inplastad och där är även lukten inplastad – därav problemet. Med tiden kommer lukten i stort sett försvinna.

Är du överkänslig mot Latex? Då är inte detta mattan för dig. Manduka varnar om att mattan kan orsaka reaktioner för de som har problem med latexproteiner.

Kvalité

Hållbarhet

Manduka Eko Mat Standard är en yogamatta som kommer från naturen och är på väg tillbaka till naturen. Mattan är som bäst när den är helt ny sedan går det utför. Det är en mycket välgjord matta i 3 skikt och det första som ger sig på mattan är toppskiktet – själva slitageytan. Desto bättre du tar hand om mattan genom att inte torka ut den, desto längre klarar den sig.

Garantier

Manduka ger inga direkta garantier men anger att en yogamatta håller ungefär lika länge som ett par joggingskor. Naturligtvis är det så att ju mer man använder den, ju snabbare tar den slut. Bryter den ihop inom 6 månader, så kan du räkna med att Manduka ersätter dig med en ny matta – såvida du inte yogat ashtanga på mattan. Manduka anger att Manduka Eko Mat Standard inte passar sig för ashtangayoga. Den slits ner för snabbt och deras garantier gäller inte då.

Prisvärd

Det här är en kvalitetsmatta. En matta för riktig yoga. Den är stabil och tung och välgjord i 3 skikt. 899 kr är i överkant vad den är värd, men inget överpris. Den är ekologisk och giftfri och det överväger till ett köp. Så väl värd sina pengar då den håller bra jämfört med flera alternativ på marknaden.

Socialt Engagemang och Miljötänk

Produktionsansvar

Vi upplever att Manduka är ett företag som ansvarar för sin produktion. De har bra koll på alla sina cerifikat och är i grunden ett amerikanskt bolag och följer därför amerikanska lagar, regler och förordningar. Mattorna produceras i Asien.

Ekologi

Här sticker Manduka ut med sitt koncept Live-On återvinningsprogram. Det gäller bara för mattor som man köpt från Manduka själva (kanske bara i USA) och du måste köpt mattan efter 22 April 2018. Så ganska tandlöst för tillfället, men ändå något. Det som är mer intressant är att mattorna är tillverkad av biologiskt nedbrytbara råvaror som inte kommer från odlingar i Amazonas. Så om gummit inte kommer från Amazonas, var kommer det då ifrån? Vi vet inte och det finns ingen information om det. Oavsett, så är Manduka ett företag som medvetandegör frågan kring ekologi och det tycker vi är bra!

Socialt Engagemang

Manduka har ett projekt som dom kallar för ProjectOM – Just nu går pengar till ett bröstcancerprojekt. Tanken bakom verkar vara “One More mat at a time” – att förändra världen med en matta åt gången. De har nog tänkt att det ska bli en mer yogautövare per ekologisk yogamatta, men det låter mer som att det kommer gå bättre för Manduka om de säljer mer mattor. Lite tydligare information kring hur mycket pengar som går till projekten och vad det hela ska innebära vore nog nödvändigt för att öka förtroendet för Manduka.

För vem är yogamattan bra?

Nivå av yoga – Nybörjare/Erfaren

Det här är yogamattan som passar lika bra för nybörjare som för erfarna yogis. För alla som vill ha en yogamatta med bra bra grepp från början, så är detta mattan man söker.

“…den fungerar bra från start – ger stabilitet och ett bra grepp.”

Yogasorter

Mattan gör sig utmärkt för alla yogasorter som kräver lite utrymme. Extra bra är det att den är stabil ligger platt kvar på den plats man lägger den. Stötdämpningen är ett plus – så om du vill sitta eller yoga mjukt så är den ett bra val. Det är en allround yogamatta – som fungerar för det mesta och för de flesta yogasorter. Manduka själva anger dock att den inte rekommenderas till Ashtanga och liknande fysiska yogasorter, då den snabbt går sönder av starka vridningar som sker med fötter etc.

Vem ska undvika yogamattan?

Allergier

Är du överkänslig för latex – så kan det vara förnuftigt att undvika denna mattan. Manduka själva rekommenderar då sin PRO eller ProLite yogamatta.

Yogasorter

Du som utför Ashtanga eller mer fysiska yogaformer med starka fotvridningar bör känna till att mattans hållbarhet kommer vara kortvarig med den typen av yogaform.

Vårt slutliga omdöme

Detta är en allround yogamatta!

Styrkorna ligger i stötdämpningen, de generösa måtten, att den ligger still och stabilt på golvet och att den har ett fint grepp från första stund du börjar yoga.

Det som talar emot mattan är dess otymplighet och tyngd när man ska bära med sig den. Tyngden hade varit ok, men den är som sagt som ett sovande barn som ska bäras över till sin säng på natten. Mattans livslängd vid mer fysiska yogasorter sätter även krokben för ett absolut toppbetyg. Mattan är inte till för alla yogasorter och det framgår inte fullt ut i Mandukas marknadsföring.

De fantasifulla och blandade mönster och färger som man ser Manduka erbjuda varierar enormt i verkligheten. Vi har sett yogamattor som ser fantastiska ut på Mandukas reklam och marknadsföring och när vi öppnar upp dem, så påminner färgsättningen mer om någon som tappat ett par färghinkar på deras mattor. Så deras standard enfärgade mattor är att föredra.

Men det är som sagt var en av de mest professionella mattorna på marknaden och ett mycket gott val för dig som befinner dig i mellanmjölkslandet i yoga. Du kommer bli mycket nöjd och älska din Manduka Eko Mat Standard!

Liknande produkter

Den här mattan befinner sig i mittenlandet. Det finns hur många alternativ som helst att gå på. Denna matta är ju en av de bättre som finns att välja på, men den möter störst konkurrens från varumärken som Jade, Liforme, OOO och Lululemon. Märken du hittar på sportbutiker i ditt shoppingcentra är inte i närheten av Mandukas mattor.

 

 

Good

 • Ekologisk
 • Ligger platt
 • Stötdämpande
 • Bra grepp från början
 • God stabilitet

Bad

 • Går sönder vid mer fysisk yoga
 • Tung och otymplig
 • Inte för Latexöverkänsliga
8.5

Riktigt bra

Kvalité - 9
Funktion - 8
Design - 8
Total Upplevelse - 8.9
Det är jag som redigerar och administrerar sidan - välkommen med frågor!

Glömt Lösenord