Är det möjligt att halka runt på en Jade Harmony Yogamatta?

Vill du köpa?

Jade Harmony Professional Yogamatta

Recension

Detta är en av de mest kända professionella yogamattorna på marknaden. Jade Harmony lever på sitt rykte om att vara en halkfri matta och det med all rätt. Mattan är tillverkad av naturgummi och kommer i flera färger och storlekar. För dig som letar efter en riktigt bra matta så kan detta vara den rätta!

Snabba Fakta:

 • Längd: 173cm, 180cm, 188cm och 203cm
 • Tjocklek: 5mm
 • Bredd: 61cm och 71,1cm
 • Vikt: 2,2kg, 2,3kg, 2,4kg och 2,6kg
 • Benämningar: 68´, 71`, XL, XW och XW XL.
 • Prisspann: 769 – 1045 kr

Design

Utseende

Vid första anblicken så ser inte Jade Harmony så mycket ut för världen. Den har en ytstruktur som sticker ut från alla sina konkurrenter och den ser lite “sticksig” ut på ytan. Logon på mattan är blygsam och enkel, men den kommer i en mängd olika färgval, där merparten är ganska lugna färger. Runt den oanvända mattan sitter en pappersetikett som ger ett fint intryck.

Material

Alla Jades yogamattor är tillverkade av naturgummi och innehåller inget PVC eller annat syntetiskt gummi. Naturgummit tappas på samma sätt som lönnsirap, men från ett gummiträd, vilket är en hållbar förnybar resurs. Förutom naturgummi innehåller Jade Harmony yoga/träningsmattor både naturliga och handgjorda komponenter. De exakta komponenterna i yogamattorna vill inte Jade avslöja, då de vill undvika att någon kopierar deras koncept. Jade yogamattor innehåller inte PVC, tungmetaller eller ozonnedbrytande ämnen. Alla komponenter är godkända av amerikanska FDA.

Mönster

Jade Harmony kommer med ett enda mönster, det är återkommande för nästan alla deras mattor. Det finns mattor med 2 färgtoner (ovan och undersidan har var sin färg), men annars är det samma för alla mattor.

Färger

Jade har ett brett urval av färger, de byter sällan ut någon färg utan kör på nästan samma färguppsättning år efter år. Tillgängliga färgval just nu är: Black, Midnight Blue, Olive Green, Slate Blue, Sedona Red, Purple, Raspberry, Tibetan Orange, Saffron, Jungle Green, Clay, Teal och Pink. Mattor med 2 färgtoner: Chili Pepper Red/Sedona Red, Slate Blue/Midnight Blue och Lavender/Purple.

Storlekar

En väldigt positiv sak med Jade Harmony är att de har marknadens bredaste urval av storlekar. Standard är 173cm x 61cm men kan även fås i en extra lång version 188cm x 61cm. Mattorna med 2 färgtoner (Two Tone), Saffron, Jungle Green och Clay kommer enbart i storleken 180cm x 61cm. Pink kommer endast i storleken 173cm x 61cm och är även en säsongsvara. Olive Green och Midnight Blue går att få i storlekarna 180cm x 71,1cm  (XW) och i 203cm x 71,1cm (XW XL).

Funktion

Att ta med sig

Hur är då mattan att bära med sig? Med sin vikt på 2,2kg och 5mm tjocklek, så är matta en av de enklaste mattorna att få med sig. Den passar för de flesta yogaväskor och yogafodral. Skulle t.o.m. vilja påstå att den upplevs som en av de lättaste mattorna som marknaden har att erbjuda, frånsett sortimentet av resemattor som finns.

Komfort

Mattan upplevs som tunnare än 5mm och ibland får man intrycket av att den faktiskt är tunnare. Trots sin låga vikt och tjocklek så ger mattan en god komfort under yogan.

Stötdämpning

Mattan är mjuk utan att för den delen bli svampig. Strukturen av öppna celler i naturgummimattan ger den en stötdämpning som är bland de bästa och skönaste på marknaden. Vid chaturanga avlastar den handlovar och händer. Vid skulder – och huvudstående ger den tillräcklig dämpning och man känner inte av det hårda golvet.

Halkgrepp

Att halka eller inte halka – det är den stora frågan! Alla människor är olika och har olika behov. Det finns ingenting som förstör din yoga så mycket som en halkig matta. Yogamattor brukar ge olika resultat beroende på om den blivit fuktig eller är torr. Så därför delar vi upp vår recension i Vått och Torrt.

“Det finns ingenting som förstör din yoga så mycket som en halkig matta.”

Vått

När Jade Harmony blir lätt fuktad av vätska eller svett så ger den fortfarande ett grymt grepp. De öppna cellerna i mattan “sväljer” fukten och mattan bibehåller sin fulla funktionalitet. Problemen börjar uppstå när mattan inte längre kan ta emot mer fukt. Så när du dryper av svett under en längre tid, så tenderar även Jade Harmony att bli lite slipprig. Men då pratar vi om MYCKET vätska.

Torrt

Jade Harmony är den bästa mattan som du kan få, taget att du bara vill rulla ut din nya matta och köra din yoga. Den kommer med ett fantastisk grepp från starten. Det är en allroundmatta som passar både nybörjaren och den som är mer erfaren. Greppet i mattan finns där från start och den har ingen “inkörningsperiod” som de flesta mattorn tillverkade av PVC har. Mattan är bäst när den är ny och sedan blir den egentligen bara långsamt sämre efter tid och slitage.

Stabilitet

Ligger Jade Harmony still på golvet? Mattan kan upplevas som sladdrig när man rullar ut den på golvet, men väl där, så har du en matta som ligger still och platt. Naturgummit med det goda greppet säkrar upp att den inte rör på sig och den faktiska tyngden gör att den ligger platt på golvet. Vid stående vridningar, så kan mattan följa med marginellt.

Rengöring

Jade Harmony är mattan som du INTE vill rengöra. Jag har sett så många som gjort sina försökt att göra rent sin Jadematta. Det har alltid slutat med att mattan halverat sin livslängd. På sin höjd så kan du ta en fuktig trasa och torka av din matta efter din yogapraktik. Alla försök att spraya på rengöringsmedel eller att tvätta sin matta är hopplösa. Möjligtvis skulle du kunna ta en blandning av vatten och vinäger och spraya på. Om man dränker sin Jadematta i vatten, så torkar den i stort sett aldrig. Risken att den möglar är större än att den blir ren. Vad du än gör: Undvik att torka mattan i torkrum, torkskåp, centrifuger eller i direkt solljus – mattan torkar ut och börjar sedan brytas ner till smulor.

Hygien

Som du förstått av ovan text om rengöring och även att mattan har en “öppen” cellstruktur, så är detta inte mattan för den som pedant och har höga krav på hygien. Mattans livslängd är begränsad och man får leva med att när den börjar brytas ned, så är det nog också av hygieniska skäl dags att byta matta.

“när den börjar brytas ned, så är det nog också av hygieniska skäl dags att byta matta.”

Lukt

Mattan är tillverkad av 99% naturgummi – den kommer att lukta något. Oftast känner du det inte förrän du har näsan på mattan, men där luktar det gummi. Med tiden kommer lukten i stort sett försvinna.

Är du överkänslig mot Latex? Då är inte detta mattan för dig. Jade varnar på Amerikanskt sätt om att mattan kan orsaka reaktioner för de som har problem med latexproteiner. Samtidigt har det sålts över 1.000.000 Jademattor och jag har inte stött på många personer som klagat över dess lukt eller att de varit allergiska mot mattan. Så kanske är det inte så farligt ändå, såvida du inte är väldigt överkänslig mot latex.

Kvalité

Hållbarhet

Hur bra är kvalitén på Jade Harmony? Det är en naturprodukt. Vilket innebär att den kommer från naturen och den är på väg tillbaka till naturen. Det är bara en tidsfråga. Den är även känslig för kraftfulla vridningar och strukturen kommer att brytas ned av dina yoga. Mattan genomgår en ekologisk nedbrytningsprocess från det att den har producerats tills dess att du ger den dödsstöten och avpoliterar den. Jade har en rad roliga tips på vad du kan göra – se dom här. Faktum är att undersidan av mattan går nästan lika bra att yoga på som ovansidan. Så innan du ger upp din gamla Jadematta, så kan du ju prova att vända den!

Garantier

Jade har inga direkta garantier, men de själva anger att en rimlig livslängd för mattan är 6 månader upp till 2 år. Min första Jade Harmony hade jag i 6 år, men då var den helt slut. Jade i Europa har en schyst inställning till relevanta reklamationer och de är måna om sina kunder.

Prisvärd

Mattan tillhör det övre prissegmentet för gemene man. För en dedikerad yogi så är det ett normalpris. Det här är en “riktig” yogamatta och jag skulle vilja säga att den är vare sig dyrare eller billigare än jämförbara mattor på marknaden. Du får en perfekt matta till ett normalt pris – var bara beredd på att tiden tillsammans med mattan inte blir livslång.

Socialt Engagemang och Miljötänk

Produktionsansvar

Mattan tillverkas i USA i enlighet med regler för miljölagar, arbetslagar och konsumentlagar

Ekologi

Vad är det som gör att Jade anser sig producera ekologiskt bra mattor? Jademattorna är miljövänliga, eftersom de är gjorda med en förnybar, hållbar resurs – naturgummi, tappat från gummiträd. Jademattor innehåller inget PVC eller andra syntetiska gummin. Kanske viktigast är att Jade Yoga Mattor tillverkas i USA i enlighet med alla amerikanska miljö- och arbetslagar. Slutligen, genom sitt samarbete med Trees for the Future, planterar JadeYoga ett träd för varje yogamatta du köper.

Socialt Engagemang

Här gör Jade ett stort intryck. Förutom att man återplanterar gummiträd, så engagerar man sig även i andra samhällsproblem. Man skänker 5 USD för varje matta som sålts utav färgerna TEAL, PINK och SAFFRON. Det går till kvinnor drabbade av äggstockscancer, till drabbade av bröstcancer och till barn med autism. Utöver detta så går pengar från försäljningen på “Black Friday” till barn som blivit utnyttjade.

För vem är yogamattan bra?

Nivå av yoga – Nybörjare/Erfaren

Det här är yogamattan som passar lika bra för nybörjare som för erfarna yogis. För alla som söker en matta som erbjuder ett bra bra grepp från början, så är detta mattan man söker. Eftersom den finns i olika storlekar så passar den också för olika kroppstyper och behov.

Yogasorter

Med den komfort av stötdämpning och stabilitet som mattan erbjuder, så är mattan funktionell för de flesta typer av yoga. Främst passar den för Standard yoga (Hatha,Sivananda), Flow/Vinyasa yoga (Ashtanga), Restorative eller Yin yoga, Hot yoga (Bikram, Moksha).

Vem ska undvika yogamattan?

Allergier

Är du överkänslig för latex – så är det förnuftigt att undvika denna mattan.

Yogasorter

Egentligen passar mattan för de flesta yogasorter, men om du blir dyngsur på exempelvis Hot yoga, så kanske du ska fundera på ett annat alternativ. Om du utför Yin eller Restorative, så kanske du vill ha en matta med ännu mer komfort, men då får du även vara beredd att spendera ytterligare ett par hundralappar.

Vårt slutliga omdöme

Detta är en av de bästa mattorna på marknaden – tveklöst. De vackra färgvalen, möjligheten att variera sig i storlekar och att den är perfekt från början, både för nybörjare och erfarna yogis gör att mattan placerar sig i toppskiktet av yogamattor som vi testat.

Den går under benämningarna ekologisk och halkfri. Marknadsförs av ett företag som tar ansvar för miljö och har socialt engagemang.

Mattan är lätt att bära med sig och ligger på plats under din praktik.

Negativt skulle vara att den inte passar personer känsliga mot latex och att mattan är känslig och har en något kort livslängd. Har du behov att ständigt rengöra din matta, så är Jade Harmony inte heller något bra val.

När behöver du en längre Jadematta än deras standard som är 173cm lång? Min rekommendation är att om du är längre än 180cm, så kan det vara värt att titta på deras XL 188cm.

När behöver du en bredare? Jade är 61cm bred och det räcker för de flesta typer av yoga. Bredare matta behövs om man vill unna sig lyxen eller om man är en större person.

Personligen är Jade Harmony en stor favorit – det var min första yogamatta och jag har förbrukat ett antal genom åren, just nu yogar jag på storebror Jade Fusion XW XXL, men den kommer recenseras vid ett senare tillfälle 🙂 Som yogalärare rekommenderar jag denna yogamattan starkt. Du kommer bli nöjd!

Liknande produkter

Även om Jade Harmony är unik i sitt slag när det kommer till mönster och material, så finns det fler yogamattor med liknande egenskaper. Vi kan bland annat nämna Manduka Eko Mat, Liforme, OOO-yogamatta, Lululemon, eller varför inte Jades nykomling Jade Elite S etc.

Good

 • Halkfri
 • Ekologisk
 • Lätt att bära med sig
 • Öppna porer som leder bort vätska
 • Finns i flera olika mått-bredare och längre

Bad

 • Torkar ut med tiden
 • Hållbarheten är inte lång
 • Inte för Latexöverkänsliga
 • Svår att rengöra
9.3

Otroligt bra

Kvalité - 9
Funktionalitet - 10
Design - 9
Total Upplevelse - 9
Det är jag som redigerar och administrerar sidan - välkommen med frågor!

Lämna ett Svar

Din e-postadress kommer inte publicerasRequired fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Glömt Lösenord