Recension Jade Elite S Yogamatta

Hitta mattan här

Jade Elite S Yogamatta

Recension

Jades senaste yogamatta – JADE ELITE S är speciellt utformad för dem som har en kraftfull dynamisk träning, vilket gör yogamattan till Jades mest slitstarka yogamatta hittills! JADE ELITE S är idealisk för Ashtanga, och de med mer dynamisk praktik. Ett extra tåligt toppskikt ger mattan extra fasthet och hållbarhet, medan den släta ytan ger ett enastående grepp för nästan vilken övning som helst.

Snabba Fakta:

 • Längd: 180cm
 • Tjocklek: 5mm
 • Bredd: 61cm
 • Vikt: 2,35kg
 • Benämningar: ELITE S
 • Prisspann: 1039 – 1195 kr

Design

Utseende

Den här mattan skiljer sig mot övriga Jade yogamattor. Man ser att det är en Jadematta, men den kommer med en vit “söm” på undersidan. Man märker också ganska snart att ytskiktet på mattan är helt annorlunda än man är van vid när det kommer till en Jade. Ytan är blankare med mindre synlig struktur, men den är strävare.

Material

Alla Jades yogamattor är tillverkade av naturgummi och innehåller inget PVC eller annat syntetiskt gummi. Naturgummit tappas på samma sätt som lönnsirap, men från ett gummiträd, vilket är en hållbar förnybar resurs. Förutom naturgummi innehåller Jade Harmony yoga/träningsmattor både naturliga och handgjorda komponenter. De exakta komponenterna i yogamattorna vill inte Jade avslöja, då de vill undvika att någon kopierar deras koncept. Jade yogamattor innehåller inte PVC, tungmetaller eller ozonnedbrytande ämnen. Alla komponenter är godkända av amerikanska FDA.

Mönster

Jade Elite S har inget specifikt mönster på toppytan. Ytan är sträv (som ett vääldigt fint sandpapper). Det som gör att man ser att det är en Jade Elite S är undersidan. Där sitter en vit söm med lite logo och text på.

Färger

Jade har tagit fram 3 färgval för Jade Elite S. Forest Green/Black, Midnight Blue/Black och Purple/Black. Alla mattorna har en svart undersida. Det är lugna dämpade färger som ger ett lugnt intryck. Utstickaren är den gröna mattan. Den färgen finns inte på någon annan Jadematta. Den midnattsblå och lila mattan är taget från deras tidigare sortiment och har varit populära färgval för kunderna.

Storlekar

Här finns det bara en storlek att välja på: 180 x 61 x 0,5cm. Denna storlek passar de flesta och eftersom mattan är tänkt för Asthanga/Vinyasa flow, så är det en fullt tillräcklig yta att utföra sin yoga på.

Funktion

Att ta med sig

Hur är då mattan att bära med sig? Med sin vikt på 2,35kg och 5mm tjocklek, så är matta en av de enklaste mattorna att få med sig. Den passar för de flesta yogaväskor och yogafodral. Skulle t.o.m. vilja påstå att den upplevs som en av de lättaste mattorna som marknaden har att erbjuda, frånsett sortimentet av resemattor som finns.

Komfort

Mattan upplevs som tunnare än 5mm och ibland får man intrycket av att den faktiskt är tunnare. Trots sin låga vikt och tjocklek så ger mattan en god komfort under yogan.

Stötdämpning

Mattan är fast. Förmodligen är det strukturen i mattan som stödjer upp stabiliteten. Det känns att mattan är av en starkare struktur än Jade Harmony. Den ger samma stötdämpning som en Jade Harmony vilket är fullt tillräckligt för den typ av yoga som den är tillverkad för . Vid chaturanga avlastar den handlovar och händer. Vid skulder – och huvudstående ger den tillräcklig dämpning och man känner inte av det hårda golvet.

Halkgrepp

Att halka eller inte halka – det är den stora frågan! Alla människor är olika och har olika behov. Det finns ingenting som förstör din yoga så mycket som en halkig matta. Yogamattor brukar ge olika resultat beroende på om den blivit fuktig eller är torr. Så därför delar vi upp vår recension i Vått och Torrt.

“Det finns ingenting som förstör din yoga så mycket som en halkig matta.”

Vått

Den här mattan levererar! Ytstrukturen i mattan ger dig ett TOTALT GREPP. Du kan svettas hur mycket du vill. Mattan låter dig inte glida iväg. Den är säker oavsett mängden vätska. Har du någonsin halkat på grund av en blöt matta, så tar det slut här. Bättre än så här blir det inte.

Torrt

Det är bara att rulla ut din matta och köra på. Jade Elite S ger dig grepp direkt. Kanske tänker du: – Men, är det inte risk att jag fastnar i mattan och att den följer med i vridningar? Faktiskt inte! Ytan som ger grepp är plan, som ett väldigt fint sandpapper. Det räcker med att du lättar på foten precis som vanligt. Mattan klibbar sig inte fast och vridningar går som en dans. 

Stabilitet

Ligger Jade Elite S still på golvet? Mattan har en struktur som stabiliserar upp och gör den ganska styv. Undersidan är gjord av gummi, så när du rullat ut mattan, så har du en matta som ligger still och platt. Vi är faktiskt förvånade över hur still den ligger under våra test.

Rengöring

Jade Elite S är en matta tillverkad av naturliga produkter och man bör vara varsam kring vilka rengöringsmedel man använder. Elite S är MYCKET TÅLIGARE än övriga Jademattor, men varsamhet är alltid på sin plats. Den består ju av naturgummi och själva gummit är känsligt. Ytskiktet är lättare att rengöra och tom skrubba rent. Jade Elite S är en tuff matta som ska tåla stryk. Precis som övriga Jademattor, så ska man inte “dränka den i vatten” – inte heller hänga den på tork i solljus, i värmeskåp, i torkrum etc. Måttligt med vatten och måttligt med värme, så håller mattan längre.

Hygien

Den här mattan tål att torkas av med en lätt fuktad trasa efter varje pass. Oftast är det ju vid svettiga pass som man behöver en halkfri matta och även möjligheten att torka av sin matta efteråt. Den här mattan från Jade ger dig båda delarna.

Lukt

Mattan är tillverkad av 99% naturgummi – den kommer att lukta något. Oftast känner du det inte förrän du har näsan på mattan, men där luktar det gummi. Med tiden kommer lukten i stort sett försvinna.

Är du överkänslig mot Latex? Då är inte detta mattan för dig. Jade varnar på Amerikanskt sätt om att mattan kan orsaka reaktioner för de som har problem med latexproteiner. Samtidigt har det sålts över 1.000.000 Jademattor och jag har inte stött på många personer som klagat över dess lukt eller att de varit allergiska mot mattan. Så kanske är det inte så farligt ändå, såvida du inte är väldigt överkänslig mot latex.

Kvalité

Hållbarhet

Här har Jade jobbat på ordentligt! Man har skapat en matta som ska tåla kraftfulla dynamiska yogapass. Jag skulle vilja påstå att de har lyckats. Föregångaren hette Jade Elite Steal Grey. En matta som hade ett fint grepp, men som tyvärr också hade en ytstruktur som Mount Everest – den kunde man slita ner ganska fort. Nykomlingen Elite S har inte funnits så länge. Vi har för lite erfarenhet för att våga ge en slutlig dom. Men det vi kan säga med 6 månaders erfarenhet av mattan är att den levererar det den lovar. Den håller fantastiskt bra vid vridningar och även om man ser på mattan att man använt den, så ger den inte med sig ett dyft. Den är bra, den är mycket bra.

Garantier

Jade har inga direkta garantier, men de själva anger att en rimlig livslängd för mattan är 6 månader upp till 2 år. Min känsla är att den här mattan kommer hålla längre än de lovar. Jade i Europa har en schyst inställning till relevanta reklamationer och de är måna om sina kunder.

Prisvärd

Nu kliver vi upp ett litet steg. Jag vill påstå att man hittar riktiga yogamattor för 695-795kr. Jade Elite S kostar hos OurYogaShop 1039 kr, men det är inget snack – mattan är värd ett par hundra kronor extra. Den är tillverkad med hög kvalité och den ger dig egenskaper som du inte hittar någon annanstans. Jag skulle vilja påstå att den är värd med än den kostar.

Socialt Engagemang och Miljötänk

Produktionsansvar

Jade Elite S tillverkas i USA i enlighet med regler för miljölagar, arbetslagar och konsumentlagar

Ekologi

Vad är det som gör att Jade anser sig producera ekologiskt bra mattor? Jademattorna är miljövänliga, eftersom de är gjorda med en förnybar, hållbar resurs – naturgummi, tappat från gummiträd. Jademattor innehåller inget PVC eller andra syntetiska gummin. Kanske viktigast är att Jade Yoga Mattor tillverkas i USA i enlighet med alla amerikanska miljö- och arbetslagar. Slutligen, genom sitt samarbete med Trees for the Future, planterar JadeYoga ett träd för varje yogamatta du köper.

Socialt Engagemang

Här gör Jade ett stort intryck. Förutom att man återplanterar gummiträd, så engagerar man sig även i andra samhällsproblem. Man skänker 5 USD för varje matta som sålts utav färgerna TEAL, PINK och SAFFRON. Det går till kvinnor drabbade av äggstockscancer, till drabbade av bröstcancer och till barn med autism. Utöver detta så går pengar från försäljningen på “Black Friday” till barn som blivit utnyttjade.

För vem är yogamattan bra?

Nivå av yoga – Nybörjare/Erfaren

Det här är yogamattan som passar lika bra för nybörjare som för erfarna yogis. Kanske skulle jag vilja påstå att den som yogat ett tag och vet vad man söker, kommer uppskatta mattan mer än en nybörjare. För alla som vill ha en yogamatta med bra bra grepp från början, så är detta mattan man söker.

“…den som yogat ett tag och vet vad man söker, kommer uppskatta mattan mer än en nybörjare.”

Yogasorter

Visst, den här mattan passar alla sorters yoga, men är gjord för dynamiska yogaformer där ett bra grepp i mattan är till en fördel! Så främst yogaformer som Flow/Vinyasa yoga (Ashtanga) eller Hot yoga (Bikram, Moksha).

Vem ska undvika yogamattan?

Allergier

Jade nämner det inte specifikt för Jade Elite S men vi säger det: Är du överkänslig för latex – så kan det vara förnuftigt att undvika denna mattan.

Yogasorter

Egentligen passar mattan för de flesta yogasortermen jag skulle vilja påstå att det är en “overkill” för tex. yinyoga eller stillasittande yogaformer.

Vårt slutliga omdöme

Det här är roligt! Jade Elite S måste vara slutet på en lång tids utveckling för att uppnå en matta som ska vara halkfri OCH tålig. Mattan levererar det som den utlovar.

Det är en matta som utstrålar kvalité utan att för den sakens skull överglänsa. – På 80-talet när jag växte upp, så hade Mercedes ett rykte om sig att vara en lite “finare” bil och en bil som hade överlägsen kvalité – jag får samma känsla med Jade Elite S. Det blir lite som att alla andra Jademattor är Volvo och Saab och så kommer en Mercedes. Nu återstår det bara att se hur den klarar sig i framtiden.

Mattan är lätt att bära med sig och ligger på plats under din praktik, den ger ett grymt grepp utan att fastna och vridas med i övningarna.

Skulle man önska något mer, så skulle det väl vara ett bredare urval av storlekar.

Den är tillverkad med naturgummi och där ingår latex, även om det är en mikroskopisk mängd.

Jag har frågat flera kunder om hur det uppfattar sin Jade Elite S yogamatta. Vad tycker dom? Jag har sällan eller aldrig fått så mycket positiv feedback. Yogisar som halkat runt tidigare på både Manduka, Jade, Liforme och Lululemon är lyriska. De säger att ALLA borde ha en sådan här matta om man utövar en dynamisk yogaform och har haft lätt för att glida på sin matta. Jag håller med.

Liknande produkter

Denna mattan är “One of a kind” eller unik, som vi säger på ren svenska. Det finns ju andra “halkfria” mattor, men egentligen ingen som kan jämföras med Jade Elite S. Det närmaste jag kan tänkte mig är yogamattor tillverkade av kork, men inte ens det är en bra jämförelse…

 

Good

 • Extremt tåligt ytskikt
 • God stabilitet
 • Totalt halkfri
 • Tål rengöring bättre än harmony

Bad

 • Priset är lite dyrare
 • Inte för Latexöverkänsliga
9.9

Otroligt bra

Det är jag som redigerar och administrerar sidan - välkommen med frågor!

Glömt Lösenord